Att låna pengar utan säkerhet är en vanlig form av finansiering som erbjuds av många långivare. I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om att låna pengar utan säkerhet, inklusive vad det innebär, vilka typer av lån som är tillgängliga, fördelar och nackdelar, krav för att ansöka, och hur du kan hitta det bästa lånet för din situation.

Lån utan säkerhet är en mycket vanlig typ av lån som i stort sett alla svenska banker och långivare erbjuder. Då man lånar pengar utan säkerhet så kräver bankerna & långivarna inte någon säkerhet för de utlånade pengarna. Jämförelsevis så tar banken i stort sett alltid bostaden som säkerhet då man lånar pengar genom ett bostadslån eller bilen som säkerhet då man tar et billån.

Nästan alla svenskar som är över 18 år gamla kan ansöka om ett lån utan säkerhet. Det enda som brukar krävas för att få låna pengar är att man har någon form av fast inkomst. Desto bättre inkomst man har, ju mer pengar kan man ofta få låna. Det finns flera olika typer av lån utan säkerhet, och de vanligaste lånen är blancolån/privatlån, minilån, smslån och snabblån.

Så fungerar ett lån utan säkerhet

Det krävs som sagt ingen säkerhet för de pengar man lånar genom ett lån utan säkerhet. Eftersom det inte krävs någon säkerhet för lånet så kommer låntagaren att tvingas betala betydligt mer procentuellt sett i räntor och avgifter för ett lån utan säkerhet än vad han eller hon skulle behöva göra vid ett bostadslån. Så fungerar i stort sett alla banker & långivare, och ju högre risk banken/långivaren tvingas att ta desto mer kommer låntagaren tvingas betala i form av räntor och andra avgifter.

Att låna pengar utan säkerhet kan vara en praktisk lösning för att finansiera olika utgifter och behov. Det är viktigt att förstå de olika typerna av osäkrade lån som finns tillgängliga, samt att väga för- och nackdelarna med att ta ett sådant lån. Genom att jämföra olika långivare och deras erbjudanden kan du hitta det bästa osäkrade lånet för din situation och säkerställa att du kan betala tillbaka det utan problem.

Låna pengar utan säkerhet

Vad innebär det att låna pengar utan säkerhet?

När du lånar pengar utan säkerhet betyder det att du inte behöver ställa någon form av tillgång, såsom en bostad eller bil, som säkerhet för lånet. Detta skiljer sig från säkrade lån, där en tillgång används som säkerhet och kan tas i beslag av långivaren om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet.

Typer av lån utan säkerhet

 • Privatlån: Även kända som personliga lån, blancolån eller konsumentkrediter, är privatlån osäkrade lån som används för att finansiera personliga utgifter som renoveringar, bröllop eller konsolidering av skulder.
 • Kontokredit: En kontokredit är en kreditgräns kopplad till ditt bankkonto som ger dig möjlighet att låna pengar upp till en viss gräns.
 • SMS-lån: Dessa små, kortfristiga lån är enkla att ansöka om, men har ofta höga räntor och avgifter liksom snabblån.

Hur hittar jag det bästa lånet utan säkerhet?

För att hitta det bästa lånet utan säkerhet är det viktigt att jämföra olika långivare och deras erbjudanden. Här är några tips för att hjälpa dig i din sökning:

 • Se till att du jämför effektiv ränta, som inkluderar både räntan och eventuella avgifter, för att få en klar bild av den totala kostnaden för lånet.
 • Läs villkoren noggrant. Det är viktigt att förstå alla villkor för lånet, såsom återbetalningstid och eventuella förseningsavgifter, innan du ansöker.
 • Läs recensioner och undersök långivarens rykte för att säkerställa att de är pålitliga och ansvarsfulla.
 • Använd jämförelsesajter för att snabbt och enkelt jämföra olika lånealternativ och hitta det bästa lånet för din situation.

5 bra långivare där du kan låna pengar utan säkerhet

Här är några välrenommerade långivare i Sverige där du kan ansöka om lån utan säkerhet online:

 1. Lendo är en låneförmedlare som jämför erbjudanden från flera olika banker och långivare. Genom att ansöka om lån utan säkerhet hos Lendo kan du få flera låneerbjudanden att välja mellan. Du kan ansöka om lån från 10 000 till 600 000 kronor.
 2. Zmarta är en annan låneförmedlare som hjälper dig att hitta lån utan säkerhet. De jämför låneerbjudanden från över 25 olika långivare och banker. Du kan ansöka om lån mellan 10 000 och 600 000 kronor.
 3. Froda erbjuder lån utan säkerhet till små och medelstora företag. De har en snabb och enkel ansökningsprocess och kan bevilja lån från 30 000 upp till 2 000 000 kronor.
 4. Collector Bank är en svensk nischbank som erbjuder privatlån utan säkerhet. Du kan ansöka om lån från 10 000 till 500 000 kronor med en löptid på upp till 15 år.
 5. Svea Ekonomi är en finansiell aktör som erbjuder både privatlån och företagslån utan säkerhet. Du kan ansöka om lån från 20 000 upp till 500 000 kronor med en löptid på upp till 12 år.

Innan du ansöker om ett lån utan säkerhet är det viktigt att jämföra olika långivare för att hitta den bästa räntan och villkoren för dina behov. Använd jämförelsetjänster som Lendo och Zmarta, eller besök långivarnas egna webbplatser för att se vad de erbjuder. Kom ihåg att räntan och villkoren kan variera beroende på din kreditvärdighet och ekonomiska situation.

Vanliga krav för att ansöka om lån utan säkerhet

För att ansöka om ett osäkrat lån kan långivare kräva att du uppfyller vissa krav, såsom:

 • Du måste vara minst 18 år gammal för att ansöka om ett lån utan säkerhet i Sverige. Ibland krävs det att du är 20 eller 23 år beroende på långivare.
 • Du ska oftast ha en stabil inkomst och kunna visa att du kan betala tillbaka lånet.
 • Långivare kommer att bedöma din kreditvärdighet för att avgöra om du är en pålitlig låntagare. Personer med hög kreditvärdighet är mer benägna att bli godkända för osäkrade lån och kan få lägre räntor.
 • Du måste ha ett svenskt personnummer och bankkonto för att ansöka om ett lån.

Så här gör du för att ansöka om att låna pengar utan säkerhet

När du ansöker om ett lån utan säkerhet kommer du vanligtvis att behöva ange följande uppgifter:

 1. Personuppgifter: För- och efternamn, personnummer, och eventuellt ditt telefonnummer och e-postadress.
 2. Adressuppgifter: Nuvarande bostadsadress och eventuella tidigare adresser under de senaste åren.
 3. Syfte med lånet: Varför du behöver lånet, till exempel för att konsolidera skulder, renovera hemmet eller finansiera en resa.
 4. Inkomstuppgifter: Information om din nuvarande anställning, arbetsgivare, anställningsform och lön. Om du är egen företagare eller har andra inkomstkällor behöver du även ange detta.
 5. Månadsutgifter: Uppskattning av dina månatliga utgifter såsom hyra, mat, transport och andra fasta kostnader.
 6. Skulder: Information om befintliga lån, krediter och andra skulder, inklusive långivare, lånebelopp och återstående skuldsaldo.
 7. Bankkonto: Kontonummer för det konto dit lånet ska överföras om ansökan blir godkänd.
 8. Samtycke till kreditupplysning: Du kommer vanligtvis att behöva ge ditt samtycke till att långivaren får genomföra en kreditupplysning på dig för att bedöma din kreditvärdighet.

Observera att exakt vilka uppgifter som behövs kan variera beroende på långivaren och lånetypen. Det är viktigt att fylla i alla uppgifter korrekt och sanningsenligt för att undvika problem under ansökningsprocessen.

Lån utan säkerhet med betalningsanmärkning

Att ansöka om lån utan säkerhet trots betalningsanmärkning kan vara utmanande, men det är inte omöjligt. Även om traditionella banker ofta är ovilliga att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkningar, finns det alternativa långivare som är mer flexibla och tar hänsyn till den enskilda låntagarens ekonomiska situation.

Det är sant att många stora banker automatiskt sorterar bort ansökningar från personer med betalningsanmärkningar, eftersom de betraktas som en högre risk. Men det finns långivare som är specialiserade på att erbjuda lån till personer med betalningsanmärkningar eller svag kreditvärdighet. Dessa långivare utvärderar varje ansökan individuellt och tar hänsyn till faktorer som inkomst, anställning, skulder och betalningshistorik.

När du söker efter en långivare som erbjuder lån med betalningsanmärkning, jämför räntor och villkor noggrant. Kom ihåg att lån för personer med betalningsanmärkningar ofta har högre räntor och strängare återbetalningskrav, så det är viktigt att hitta det bästa lånet för din situation.

Gör så här för större chans att låna pengar utan säkerhet med betalningsanmärkningar

För att öka dina chanser att få ett lån trots betalningsanmärkningar är det viktigt att du har din ekonomi under kontroll. Här är några tips:

Skapa en budget: En välplanerad budget hjälper dig att hålla koll på dina inkomster och utgifter, vilket gör det lättare att betala av skulder och förbättra din kreditvärdighet.

Betala av befintliga skulder: Försök att betala av så mycket av dina skulder som möjligt innan du ansöker om ytterligare lån. Detta kommer att förbättra din skuldsättningsgrad och göra dig mer attraktiv för långivare.

Samla dina lån: Om du har flera smålån eller krediter med hög ränta, överväg att samla dem till ett enda lån med lägre ränta. Detta kan göra det lättare att hantera dina betalningar och förbättra din kreditvärdighet.

Förbättra din kreditrapport: Be om en kreditrapport och kontrollera den noggrant för felaktigheter. Om du hittar några fel, kontakta kreditupplysningsföretaget och be dem rätta till informationen.

Undvik att ansöka om flera lån samtidigt: Varje ansökan om lån innebär en kreditupplysning, och för många kreditupplysningar under en kort tidsperiod kan skada din kreditvärdighet. Försök att undvika detta genom att endast ansöka om lån när det verkligen behövs.

Var försiktig med lån om du redan har betalningsanmärkningar

Innan du ansöker om ett lån med betalningsanmärkning  bör du noggrant jämföra olika långivare och deras erbjudanden. Se till att du förstår villkoren och räntorna för lånet innan du skriver under några avtal. Det kan också vara en bra idé att se över din egen ekonomi och fundera på om det verkligen är nödvändigt att ta ett lån i denna situation, eller om det finns alternativa lösningar för att täcka dina ekonomiska behov.

Kom ihåg att låna pengar innebär ett ansvar att betala tillbaka lånet, och det är viktigt att du har en plan för hur du ska betala tillbaka lånet inom den avtalade tidsperioden. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid kan det leda till ytterligare ekonomiska problem och skulder. Om du är osäker på om du kan betala tillbaka lånet bör du överväga att diskutera din situation med en ekonomisk rådgivare eller skuldrådgivare innan du tar beslutet att låna pengar.

Låna pengar utan säkerhet och utan UC

Det finns situationer när man behöver låna pengar snabbt och enkelt, men kanske inte vill att lånet ska registreras hos UC (Upplysningscentralen). I dessa fall kan lån utan säkerhet och utan UC vara ett alternativ. Dessa typer av lån erbjuds av långivare som inte använder sig av UC för att göra en kreditupplysning, vilket kan vara fördelaktigt för låntagare som vill undvika att deras kreditupplysningar samlas hos UC.

Alternativa kreditupplysningsföretag

Istället för UC används ofta alternativa kreditupplysningsföretag, såsom Creditsafe, Bisnode eller Decidas Info. Dessa företag erbjuder liknande tjänster som UC men är inte lika strikta när det gäller registrering av kreditupplysningar. Detta innebär att du kan ansöka om och få ett lån utan att det påverkar ditt kreditbetyg hos UC.

Fördelar med att låna pengar utan UC

Diskretion: En av de största fördelarna med att låna pengar utan UC är att det inte registreras hos UC, vilket innebär att dina låneansökningar inte kommer att synas för andra långivare som använder UC för sina kreditupplysningar.

Snabbare process: Lån utan säkerhet och utan UC är ofta snabba och enkla att ansöka om, eftersom långivarna inte kräver någon säkerhet eller omfattande kreditupplysningar genom UC.

Större chans att bli godkänd: Om du har många kreditupplysningar hos UC kan det vara svårare att få ett lån beviljat. Genom att ansöka om ett lån utan UC kan du öka dina chanser att bli godkänd, eftersom långivaren inte ser dina tidigare kreditupplysningar.

Nackdelar med att låna pengar utan UC

Högre räntor: Eftersom långivarna tar en större risk med lån utan säkerhet och utan UC, tenderar räntorna att vara högre än för lån som registreras hos UC.

Risk för överskuldsättning: Eftersom dessa lån inte syns hos UC, finns det en risk att du ansöker om flera lån samtidigt, vilket kan leda till överskuldsättning och ekonomiska problem.

Att låna pengar utan UC kan vara en bra lösning för dig som vill undvika att dina låneansökningar registreras hos UC eller om du har svårt att få lån beviljade på grund av tidigare kreditupplysningar. Dock är det viktigt att vara medveten om de högre räntorna och lägre lånebeloppen som ofta är förknippade med dessa lån. Det är också viktigt att vara ansvarsfull när du lånar pengar och undvika att ta flera lån samtidigt, vilket kan leda till överskuldsättning och ekonomiska problem.

Fördelar och nackdelar med att låna pengar utan säkerhet

Fördelar:

 • Inga krav på säkerhet: Du behöver inte riskera att förlora din bostad, bil eller andra värdefulla tillgångar om du inte kan betala tillbaka lånet.
 • Snabbare och enklare ansökningsprocess: Långivare ställer vanligtvis lägre krav på osäkrade lån och de har en snabbare och enklare ansökningsprocess jämfört med säkrade lån, eftersom det inte finns något behov av att värdera och verifiera säkerheten.
 • Mer flexibla: Osäkrade lån kan användas för en rad olika ändamål, från att finansiera större inköp till att täcka oväntade utgifter.

Nackdelar:

 • Lägre lånebelopp: Osäkrade lån erbjuder ofta lägre lånebelopp än säkrade lån, vilket kan begränsa hur mycket du kan låna.
 • Strängare kreditkrav: Långivare kan ha högre krav på kreditvärdighet för osäkrade lån, vilket gör det svårare för personer med låg kreditvärdighet att bli godkända.
 • Mer begränsad återbetalningstid: Osäkrade lån har ofta kortare återbetalningstider än säkrade lån, vilket kan leda till högre månadsbetalningar och mindre flexibilitet för låntagaren.

Tänk på detta innan du lånar utan säkerhet

Om du inte kan betala tillbaka ett osäkrat lån i tid kan det negativt påverka din kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare att få lån i framtiden.

Kan du inte betala tillbaka ditt osäkrade lån kan det leda till att du hamnar i en skuldfälla, där du måste ta ytterligare lån för att täcka dina skulder. Det är därför viktigt att noggrant överväga din ekonomiska situation och din förmåga att betala tillbaka lånet innan du ansöker om ett osäkrat lån.

Eftersom lån utan säkerhet  inte kräver någon säkerhet från låntagaren, finns det inget skydd om du inte kan betala tillbaka lånet. Det innebär att långivaren kan vidta juridiska åtgärder för att återkräva sina förluster, vilket kan inkludera att kontakta inkassobyråer eller begära utmätning av dina tillgångar.

Det viktigt att vara medveten om riskerna med att låna pengar utan säkerhet och noga överväga om det är rätt alternativ för dig. Innan du ansöker om ett osäkrat lån, se till att du förstår alla villkor och jämför olika långivare för att hitta det bästa lånet för din situation.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka mitt lån?

Om du inte kan betala tillbaka ditt lån utan säkerhet i tid kan det leda till allvarliga konsekvenser, såsom inkassokrav, betalningsanmärkningar och i värsta fall utmätning. Det är viktigt att förstå vilka konsekvenser som kan uppstå vid utebliven betalning och att kommunicera med din långivare om du får ekonomiska problem. Det kan finnas möjlighet att förhandla om en ny betalningsplan eller att få tillfällig betalningslättnad.

Här följer en närmare beskrivning av konsekvenserna vid utebliven betalning:

Påminnelseavgifter och förseningsavgifter: Om du missar en betalning kan långivaren ta ut en påminnelseavgift. Dessutom kan räntan på lånet öka som en förseningsavgift, vilket innebär att din skuld kommer att växa snabbare.

Inkassokrav: Om du fortsätter att missa betalningar kan långivaren skicka ditt ärende till ett inkassoföretag. Inkassoföretaget kommer att kontakta dig för att kräva in skulden, och ytterligare avgifter kan tillkomma för deras tjänster.

Betalningsanmärkning: Om du inte betalar dina skulder trots påminnelser och inkassokrav, kan långivaren eller inkassoföretaget ansöka om en betalningsanmärkning hos Kronofogden. En betalningsanmärkning registreras i ditt kreditregister och kan påverka din kreditvärdighet negativt i upp till tre år. Det kan göra det svårare att få lån, hyra bostad eller teckna abonnemang i framtiden.

Utmätning: Om du fortfarande inte betalar dina skulder, kan långivaren eller inkassoföretaget ansöka om utmätning hos Kronofogden. Utmätning innebär att Kronofogden kan besluta att ta en del av din inkomst, dina tillgångar eller egendom för att täcka din skuld. Detta är en allvarlig åtgärd som kan ha långtgående konsekvenser för din ekonomi och ditt liv.

Skuldsanering: Om du har mycket stora skulder och inte kan betala tillbaka dem kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsanering innebär att du får en möjlighet att betala av dina skulder under en viss tid, vanligtvis fem år, och därefter skrivs eventuella resterande skulder av. Detta är dock en sista utväg och innebär att du får leva på en mycket begränsad budget under skuldsaneringsperioden.

Det är viktigt att du agerar snabbt om du har problem med att betala tillbaka ditt lån utan säkerhet. Kontakta långivaren så snart som möjligt för att diskutera din situation och eventuella lösningar. Genom att vara proaktiv och ärlig om din ekonomiska situation kan du undvika de allvarligaste konsekvenserna av utebliven betalning.