Långivare är finansiella institutioner eller privatpersoner som erbjuder lån till privatpersoner och företag. De är en viktig del av det ekonomiska systemet och hjälper människor att finansiera viktiga investeringar, hantera oväntade utgifter och uppnå deras ekonomiska mål. Här går vi igenom olika typer av långivare, hur de fungerar och hur du kan välja rätt långivare för dina behov.

Att förstå olika typer av långivare och hur de fungerar kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut när det gäller att låna pengar. Genom att jämföra räntor, avgifter, återbetalningstider, kreditkrav och kundtjänst kan du hitta den långivare som bäst passar dina behov och ekonomiska situation.

Typer av långivare

Det finns flera typer av långivare som erbjuder olika typer av lån och tjänster. Några av de mest populära typerna av långivare inkluderar:

Banker

Banker är traditionella finansiella institutioner som erbjuder en mängd olika lånetyper, såsom bostadslån, billån, privatlån och företagslån, samt kontokort och kreditkort. De har ofta striktare kreditkrav och långsammare godkännandeprocesser än andra typer av långivare.

Kreditföreningar

Kreditföreningar är medlemsägda finansiella institutioner som erbjuder liknande produkter och tjänster som banker, men ofta med lägre räntor och mer personlig service. De kan erbjuda bostadslån, billån, privatlån och företagslån till sina medlemmar.

Långivare online

Onlinelångivare är finansiella institutioner som endast verkar på internet och erbjuder snabba och bekväma lånealternativ. De kan erbjuda privatlån, blancolån, företagslån och olika typer av snabblån med snabbare godkännandeprocesser, direkt utbetalning och mer flexibla kreditkrav.

Peer-to-peer-långivare

Peer-to-peer (P2P) långivare är plattformar som kopplar samman låntagare och privatpersoner eller institutionella investerare som är villiga att låna ut pengar. P2P-lån är lån utan säkerhet och kan vara ett bra alternativ för låntagare med lägre kreditvärdighet eller för dem som söker alternativa finansieringskällor.

Hur långivare fungerar

Långivare tjänar pengar genom att låna ut pengar och ta ut ränta på lånen. De bedömer låntagarens kreditvärdighet och risk genom att granska deras kredithistorik, inkomst och andra ekonomiska faktorer. Baserat på denna information bestämmer de räntan och villkoren för lånet.

Att välja rätt långivare är viktigt

När du letar efter en långivare är det viktigt att jämföra olika alternativ och ta hänsyn till följande faktorer:

 • Ränta: Jämför räntor från olika långivare för att hitta det mest fördelaktiga erbjudandet för din situation.
 • Avgifter: Var uppmärksam på eventuella avgifter som kan tillkomma, såsom uppläggningsavgifter, administrationsavgifter eller förseningsavgifter. Det är viktigt att räkna med dessa avgifter i den totala kostnaden för lånet.
 • Återbetalningstid: Långivare kan erbjuda olika återbetalningstider, från några månader till flera år. Välj en återbetalningstid som passar din ekonomiska situation och ger dig tillräckligt med tid att betala tillbaka lånet utan att det blir en börda.
 • Kreditkrav: Vissa långivare har striktare kreditkrav än andra. Om du har en låg kreditvärdighet kan det vara svårare att få ett lån från en traditionell bank. I sådana fall kan online-långivare eller P2P-långivare vara bättre alternativ.
 • Kundtjänst: Kvaliteten på kundtjänst kan variera mellan långivare. Läs recensioner och prata med andra låntagare för att få en uppfattning om hur bra långivarens kundtjänst är. En långivare med bra kundtjänst kan göra låneupplevelsen mycket smidigare.

Ansökningsprocessen är liknande hos alla långivare

Ansökningsprocessen varierar beroende på långivaren, men i de flesta fall kräver det att du fyller i en ansökan, antingen online eller på plats, och lämnar in nödvändig dokumentation, såsom bevis på inkomst och kreditupplysning. Långivaren kommer sedan att granska din ansökan och besluta om att bevilja eller avslå lånet. Om din ansökan godkänns får du pengarna inom några dagar, eller till och med samma dag, beroende på långivaren och lånetypen.

Generellt sett följer ansökningsprocessen följande steg:

 1. De flesta långivare erbjuder en online-ansökningsprocess, men i vissa fall kan du behöva besöka en fysisk plats för att lämna in din ansökan. Fyll i ansökningsformuläret noggrant och se till att alla uppgifter är korrekta och uppdaterade. Om du ansöker online kan det vara en bra idé att spara eller skriva ut en kopia av ansökan för din egen referens.
 2.  För att ansöka om ett lån behöver du vanligtvis tillhandahålla viss dokumentation. Det kan innefatta personlig information, bevis på inkomst, anställningsuppgifter, kreditupplysning och eventuellt annan relevant information. Se till att du har all nödvändig dokumentation redo innan du påbörjar ansökningsprocessen.
 3. När ansökningsformuläret är ifyllt och all nödvändig dokumentation är insamlad skickar du in din ansökan till långivaren. Om du ansöker online kommer du vanligtvis att kunna ladda upp dokumentationen direkt i ansökningsformuläret. Om du ansöker personligen kan du behöva lämna in dokumentationen på plats.
 4. Efter att du har skickat in din ansökan kommer långivaren att granska den och utföra en kreditbedömning. De kommer att utvärdera din kreditvärdighet, inkomst, anställning och eventuella andra faktorer för att avgöra om du är en lämplig låntagare. Denna process kan ta allt från några minuter till flera dagar, beroende på långivaren och lånetypen.
 5. När långivaren har granskat din ansökan kommer de att fatta ett beslut om att bevilja eller avslå ditt lån. Om din ansökan godkänns kommer du att informeras om villkoren för lånet, såsom ränta, avgifter och återbetalningstid.
 6. Om du accepterar villkoren kommer långivaren att betala ut pengarna till det bankkonto du angivit, oftast inom några dagar eller till och med samma dag, beroende på långivaren och lånetypen.

Kom ihåg att ansökningsprocessen kan variera något beroende på långivaren, så det är viktigt att läsa igenom deras specifika krav och process innan du påbörjar ansökan. Var också medveten om att vissa långivare kan kräva ytterligare dokumentation eller ställa frågor under granskningsprocessen, så var beredd på att ge ytterligare information vid behov.

Genom att förstå ansökningsprocessen hos långivare kan du förbereda dig på bästa sätt och öka dina chanser att få ett lån som passar dina behov och ekonomiska situation.

Återbetalning av lån till långivaren

När lånet har betalats ut kommer du att behöva börja återbetala det enligt de villkor som överenskommits med långivaren. Se till att du förstår återbetalningsplanen, inklusive hur ofta betalningar ska göras och hur mycket som ska betalas vid varje tillfälle. Var noga med att göra betalningar i tid för att undvika förseningsavgifter och negativa konsekvenser för din kreditvärdighet.

Om du stöter på problem med återbetalningen, till exempel om du förlorar ditt jobb eller drabbas av en oväntad utgift, är det viktigt att kommunicera med långivaren så snart som möjligt. Många långivare är villiga att arbeta med dig för att hitta en lösning, såsom att ändra återbetalningsplanen eller erbjuda betalningsuppehåll.

När du har betalat tillbaka hela lånet, inklusive räntor och eventuella avgifter, kommer lånet att anses vara avslutat. Det är en bra idé att spara alla dokument och bevis på återbetalningar för din egen referens och för att underlätta eventuella framtida låneansökningar.

Bank Norweigan

7 bra långivare med lån online

Det finns många långivare i Sverige som erbjuder lån online och här har vi valt ut sju av de bästa långivarna.

1. Bank NorweiganKreditkort Norwegian

Bank Norwegian är en internetbank för privatmarknaden. Banken säljer enkla och standardiserade inlånings och utlåningsprodukter via internet. Norweigan är också en kreditkortsutgivare med ett bra kreditkort.

Vi ska, med hjälp av teknologi och innovation, förse våra kunder med de bästa lösningarna för köp och användning av finansiella tjänster över internet. Du ska alltid ha tillit till att du får en av marknaden bästa villkor som kund hos oss!Bank Norwegian AS är ett dotterbolag helägt av Norwegian Finans Holding ASA. Norwegian Finans Holding ASA är uteslutande ett förvaltningsbolag och har inga andra funktioner än att förvalta aktierna i dotterbolaget. Det ingår i dag inga fler företag i koncernen.

Privatlån mellan 5000 kr och 400 000 kr till vad du vill! Dessa lån kräver ingen säkerhet och de frågar inte vad du ska använda pengarna till. Du får ett erbjudande på en gång och hela ansökningsprocessen kan fullföras på internet.

2. Cashbuddy

CashbuddyHar du fått en oförutsedd utgift och har inga pengar på kontot? Då är det bra att Cashbuddy finns! Pengarna på ditt kontot inom ett par dagar!

Cash Buddy erbjuder dig enkelt och tryggt att låna upp till 15 000 kronor – utan säkerhet.Om du gör din ansökan online , signerar med Bank-ID eller e-legitimation och uppfyller våra villkor så har du pengarna insatta på ditt konto inom 2 bankdagar.

Som Din Cash Buddy erbjuder vi alltid trygga lån utan säkerhet på upp till 25 000 kronor. Hos Cashbuddy är det möjligt att låna trots betalningsanmärkning

Vi är annorlunda jämfört med många andra långivare eftersom vi snarare fokuserar på din framtida betalningsförmåga istället för på hur din ekonomiska situation varit förut.

Cash Buddy tycker inte att något som hände igår ska behöva påverka hur din situation ser ut imorgon. Vi kan alla hamna i svårigheter ibland och då kan man behöva hjälp och någon som tror på att man kan förändra sin situation. De är intresserade av hur din betalningsförmåga kommer bli, inte hur den varit. Därför kan de erbjuda lån även om du har en gammal betalningsanmärkning.

Om du till exempel lånar 5 000 kronor och betalar tillbaka på två år blir månadskostnaden 285 kronor, den effektiva räntan 33,4 % och det totala beloppet du betalar 6 840 kronor. Om du istället lånar 10 000 kronor och betalar tillbaka på tre år blir månadskostnaden 434 kronor, den effektiva räntan 33,4 % och det totala beloppet du betalar Cash Buddy 15 624 kronor.

Cashbuddy tar inte ut några avgifter eller kostnader och du kan när som helst kostnadsfritt lösa ditt lån! Cashbuddy och cash2you ingår i samma koncern. En låntagare kan ha lån hos båda långivarna.

Grundkrav för lån

 • Du är minst 20 år.
 • Du har inget aktuellt skuldsaldo hos kronofogden (betalningsanmärkning inget hinder).
 • Du har en deklarerad inkomst av tjänst eller pension.
 • Du har svensk folkbokföringsadress.
 • Du ska inte vara föremål för skuldsanering, försatt i konkurs eller stå under förvaltarskap.

3. Collector

Bank CollectorCollector är ett finansbolag som strävar efter att vara en kreativ och nytänkande aktör inom finansiella företags- och privattjänster. Affärsområde Privat erbjuder ut- och inlåning samt kreditkort till privatpersoner.

Du kan låna upp till 150 000 kronor. Välj själv om du vill betala tillbaka efter 2-10 år. Collector tillämpar individuell räntesättning från 7,9% – 15,9%. Collector bjuder även på 3 månaders låneskydd.

Grundkrav på sökande:

 • Du skall vara minst 20 år.
 • Fast inkomst av tjänst eller pension.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • Inkomst före skatt på minst 120 000 kr per år.
 • Låntagaren måste också vara stadigvarande bosatt i Sverige.
 • Lånet skall återbetalas innan låntagaren fyller 79 år.

4. Credento

Credento bankSmå lån, stora möjligheter. More than money to everyone! Ferratum erbjuder smslån utan säkerheter eller borgensmän! Credento vet att man inte alltid kan förutse alla utgifter. Med detta lån har du möjligheten att låna pengar för att täcka upp för den sista pusselbiten i din privatekonomi. Credento är ett lån utan säkerhet från 1 000 upp till 20 000 kronor, med en avbetalningstid på 1 till 5 år.

Lånet ger dig möjlighet att låna pengar till vad du vill, utan avgifter såsom uppläggningsavgift eller aviseringsavgifter. Bestämmer du dig för att betala tillbaka lånet i snabbare takt eller återbetala det i sin helhet, gör du det utan extra kostnad. Credento erbjuder dig även möjligheten att utnyttja två betalningsfria månader per år, om du någon månad behöver lite extra.

Grundkrav för Credento:

 • Du är minst 22 år
 • Du har en fast inkomst från lön eller pension
 • Du har inga betalningsanmärkningar
 • Du är bosatt i Sverige

5. FerratumBank Ferratum

 • Lånebeloppet: 500 – 12.000.
 • Löptid: 15-90 dagar.
 • Öppen för: 21 år.
 • Max 7-10 betalningsanmärkningar, får inte vara nyare än 6 månader.
 • Låna från 500 till 12.000 kronor
 • Lånekostnad från 100 kronor / lån
 • Helt utan säkerhet eller pant
 • Från 15 till 90 dagars återbetalning
 • Utan uppläggningsavgift
 • Super enkelt ansökning via SMS
 • Inga dolda avgifter och snabb handläggning!
 • Snabb och enkel onlineansökning

Information om Ferratum

Ferratum ingår i Ferratum Group och lanserade sina mobillån redan år 2005. Ferratum finns idag i 19 olika länder och har över 200 medarbetare. Sammanlagt har Ferratums medarbetare betjänat över 1 miljon kunder. Ferratum är registrerat hos finansinspektionen och följer svensk laggivning. Du kan därför känna dig helt trygg med att låna pengar hos Ferratum. Hos Ferratum lånar du enkelt, tryggt och säkert helt utan säkerhet.

6. Advisa

Bank AdvisaAdvisa har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges ledande aktörer inom lån. Genom att samla över 18 banker och finansinstitut under ett och samma tak tvingar vi bankerna att  tävla om att erbjuda bästa möjliga villkor till alla kunder.

Efter att kunden har skickat in sin låneansökan görs endast en kreditupplysning. Därefter får kunden erbjudande från flera banker och hjälp av en personlig rådgivare som kostnadsfritt hjälper till att göra rätt val.

Sammanfattning av Advisas kunderbjudande:

 • Helt kostnadsfritt
 • Erbjudanden från flera banker
 • Personlig rådgivare som hjälper till att välja rätt lån
 • Endast en kreditupplysning

Advisa är ett av Sveriges snabbast växande företag

 • Samla lån och krediter
 • Sänk din månadskostnad – Snittbesparing på 37 684 kr
 • Förbättra din kreditvärdighet
 • Låna upp till 350.000 kr från 3,85 %
 • Ansök om billån utan kontantinsats och sänk kostnaden för din bil

7. L’EASY

 • Lånebeloppet: 5.000 – 50.000
 • Löptid: 1-5 år
 • Information: >12% ränta
 • Öppen för:  Fyllt 20 år. Inga betalningsanm.

Ny bärbar dator, semester eller något annat? Hos L’EASY lånar du på dina villkor. Vi bryr oss inte om vad du vill använda pengarna till.

Hos L’EASY kan du låna hela 50 000 kronor utan någon säkerhet snabbt och enkelt utan onödiga frågor. Du använder pengarna till det du vill och behöver. Är du över 20 år och utan betalningsanmärkningar är L’EASY privatlån lånet för dig. Du fyller enkelt i uppgifterna om önskat lån samt dina privata uppgifter online för att ansöka. L’EASY vill gör en kreditupplysning på dig för att kontrollera din kreditvärdighet. Efter en godkänd kreditupplysning och undertecknat lånelöfte har du dina pengar inom få dagar.Bank Leasy

 • Låna upp till 50 000 kr. helt utan säkerhet.
 • Årsränta från 9,9%
 • Individuell ränta efter kreditupplysning
 • Avbetalningstid mellan 1 och 5 år
 • Uppläggningsavgift 395 kr
 • Aviavgift 0 kronor vid autogiro (annars 25 kr.)
 • Snabba lånebesked

Information om L’EASY

LEAS’Y öppnade sina dörrar för första gången på 40-talet nere i Österrike under namnet THORN. Grundidé var att hyra ut radioapparater till privatpersoner. Företaget expanderade kraftigt vilket ledde till att det öppnades flera butiker i andra delar av världen. 1969 kom företaget för första gången in på den svenska marknaden och blev snart det största och mest respekterade hyr- och finansieringsföretaget i sitt slag.

Efter över 40 år är företaget alltjämt ett av de största inom sin affärsgren och har även många dotterbolag. L’EASY ingår i samma koncern som THORN Svenska AB. LEASY’s mångåriga erfarenheter inom företagsamhet ligger till grund för att de skall kunna ge ett handplockat erbjudande till dig utifrån devisen ”Rätt Produkt till Rätt Person”.